Cum cureți încălțămintea din piele naturală?

Încălțămintea din piele naturală ocupă un loc cu totul și cu totul special în garderobă, datorită calității superioare și rezistenței în timp. Mai mult decât atât, în viața fiecăruia dintre noi există măcar o pereche de pantofi care are și valoare sentimentală: poate că am purtat-o în ziua în care am dat cel mai important interviu din cariera noastră, poate că am purtat-o la prima întâlnire sau poate că, pur și simplu, o purtăm de zi cu zi, pentru că iubim confortul și senzația de bine pe care ne-o oferă. 

Pentru a ne bucura pe termen lung de încălțămintea noastră preferată, este foarte important să învățăm să o îngrijim corespunzător. Într-adevăr, cel mai îndrăgit avantaj al încălțămintei din piele naturală este, după cum am spus încă de la început, rezistența în timp, dar, chiar și așa, până și pantofii din piele de calitate superioară necesită o curățare periodică, mai ales dacă obișnuim să-i purtăm des și, în special, în sezonul rece, când îi expunem la condiții meteo nu atât de prietenoase. 

Acestea fiind spuse, te invităm să descoperi în articolul de astăzi cum se curăță corect încălțămintea, în funcție de tipul de piele din care este confecționată:

Încălțămintea din piele naturală - cum o cureți pas cu pas

  • Pentru început, șterge urmele de murdărie cu o cârpă moale și uscată. Acest pas este esențial în special în sezonul rece, când încălțămintea poate avea urme de noroi și de sare.

  • Cu ajutorul unei perii moi, aplică o soluție specială de curățare a pielii naturale. Atenție: mișcările trebuie să fie blânde și circulare. 

De asemenea, ia în considerare și alternativa pentru soluțiile speciale de curățare: amestecul de apă și săpun lichid, pe care îl poți aplica tot cu o perie moale pe încălțămintea pe care vrei să o cureți. Asigură-te, însă, că nu folosești o cantitate mare de apă: nu este indicat ca pielea să fie prea udă.

  • După ce au dispărut toate petele, îndepărtează urmele de săpun cu o cârpă moale, uscată.

  • După ce încălțăminea s-a uscat complet, aplică o cantitate potrivită de cremă de pantofi pe întreaga suprafață, pentru a reda culoarea intensă și impecabilă.

Opțional, la final, poți aplica, de la o distanță de aproximativ 30 de cm, spray de protecție, care conferă rezistență la apă - o soluție excelentă în special în sezonul rece, când încălțămintea este expusă la umiditate mai mult decât de obicei.

Încălțămintea din piele întoarsă - cum o cureți pas cu pas

În comparație cu pielea naturală, pielea întoarsă necesită o atenție sporită, în mai ales dacă obișnuim să o purtăm și toamna-iarna. Totuși, reține că, oricât de mult ți-ar plăcea o pereche de ghete, spre exemplu, nu este o alegere tocmai inspirată pentru zilele în care plouă sau ninge.

Pe lângă acest sfat, îți recomandăm să ții cont și de următoarele trucuri de curățare și îngrijire:

  • Cu o perie destinată pielii întoarse, curăță urmele minore de murdărie, urmând o singură direcție.

  • În cazul petelor mai serioase, folosește întâi o radieră pentru piele întoarsă - poți insista în zonele în care petele sunt mai pretențioase. De-abia după aceea poți folosi peria pentru piele întoarsă.

  • Chiar și pentru petele ce par imposibil de curățat, precum cele lăsate de apă, există o metodă de curățare. În primul rând, ai nevoie de o soluție de curățare a pielii întoarse, pe care o vei aplica pe suprafața încălțămintei cu ajutorul unei perii. 

Lasă pantofii să se usuce câteva ore, după care freacă-i cu ajutorul unei perii uscate, pentru a reda încălțămintei aspectul impecabil. 

Ține cont de aceste sfaturi de curățare și de îngrijire a pielii naturale, respectiv a pielii întoarse și te vei bucura de încălțămintea ta preferată, ce va arăta ca nouă, ani la rând! 

Lăsați un comentariu