Daca ati fost atent in magazinele de incaltaminte unde accesoriile sunt de asemenea disponibile, acolo unde se pune la dispozitie toata gama de articole pentru incaltaminte si intretinerea acesteia, sanurile sunt nelipsite. Au aspect de calapod, sunt din lemn si unii le considera necesare pentru a face un pantof sa fie comod. Astazi detaliem de ce aveti nevoie de sanuri.
Sanurile au un scop clar – acestea sunt menite sa pastreze pantofii intr-o forma excelenta, chiar si cand nu sunt purtati. Se dedica in mod special pantofilor din piele; acest material are atribute de invidiat, ofera avantaje pentru confortul purtatorului, insa in timp are si tendinta de a se increti, de a se rida si a crea pliuri. O modalitate de a evita aceste neplacute situatii ce afecteaza aspectul unor pantofi este tocmai folosirea sanurilor, care mentin materialul, respectiv pielea, intinsa.
Sanurile vin disponibile pe marimi – sau mai bine spus se ajusteaza in functie de marimea necesara – si pot fi din 2 sau 3 parti. Pot fi din lemn sau chiar si din plastic. Insa precum incaltamintea de calitate, materialul face diferenta deci cele recomandate sunt cele din lemn, cu proprietati multiple.
Starea pantofilor pe termen lung
Ca urmare a purtarii, incaltamintea este clar afectata de mirosuri neplacute, de umezeala creata. A se intelege, pantofii din piele permit talpilor sa respire, nu provoaca transpiratie excesiva. Cu toate acestea, nici nu pot preveni ca piciorul purtatorului sa se manifeste cum natural trebuie sa se intample. Umezeala ce se creeaza in interiorul pantofilor, pe parcuul unei zile, afecteaza in timp materialele, de la piele la captuseala.
Aici intervin sanurile, mai cu seama cele din lemn de cedru. Acestea au capacitatea de a absorbi foarte bine umezeala din interior. In acelasi timp, se previne formarea unui miros aparte, usor neplacut. Pe termen lung, pantofii se pastreaza excelent.
De asemenea, atunci cand se depoziteaza o pereche de pantofi, indiferent ca este vorba de schimbarea incaltamintei de la sezon la sezon sau pastrarea lor pana la urmatoarea purtare ce poate fi peste o saptamana, sanurile sunt de preferat a fi folosite.
Sanurile se introduc in pantof la maximum o ora de la purtare. Este de preferat sa ii lasati pentru 24 de ore sub aceasta forma, timp in care se vor usca in interior.
Tipul de sanuri
Sanurile pot fi de asemenea realizate si din lemn de fag sau tei. Proprietatile acestora sunt aceleasi ca si in cazul lemnului de cedru, asa cum au fost mentionate mai sus. Cu toate acestea, cedrul se dovedeste a fi net superior, pentru ca poate absorbi total umezeala din pantofi.
Aparte de cele din lemn, clasice am putea spune, sanurile din lemn lacuit sunt si ele disponibile pe piata. Atentie insa ce sarcini atribuiti acestor tipuri de sanuri; dat fiind ca sunt acoperite cu lac, astfel de sanuri isi pierd proprietatile lemnului, impiedicand puterea de absorbtie spre exemplu. Cel mult pot ajuta la mentinerea pantofilor intr-o forma buna.
Cand vine vorba de cele din plastic, singura lor intrebuintare este legata de mentinerea pantofilor in forma optima pentru imediata purtare. Sunt, sa spunem, admise mai cu seama pentru calatorii, avand in vedere ca sunt usor de transportat, fiind mai usoare ca cele din lemn - o alternativa, insa departe de ceea ce inseamna avantajele unor sanuri din lemn.
Pot sanurile sa faca pantofii mai confortabili? Este un lucru cunoscut faptul ca pielea, la prima sa purtare, este usor rigida. Asta nu inseamna ca pe viitor nu vor fi pantofii in care va simtiti bine. Sanurile pot cel mult sa mentina postura, forma pantofilor, asa cum sunt in momentul in care ii purtati. De asemenea, daca pe termen lung nu incaltati o pereche de pantofi din piele, veti observa ca acestia sunt mai greu de suportat la purtare, ca prima data dupa mult timp. Iata asadar ca sanurile vor face ca astfel de situatii sa fie evitate.